3 tips for å unngå solbrente øyne (og hvorfor det er viktig)

Sola gir varme og lys som vi er avhengig av, men den har også noen mindre positive egenskaper, som for eksempel UV-stråler

Kvinne som beskytter øynene mot sola med hånden

Er vi for lenge ute i sola uten å beskytte oss blir vi solbrent. Dette gjelder ikke bare huden.

Øynene våre blir også solbrent

UV-strålene kan skade både øyets linse, netthinne og hornhinne. Forskning viser en sammenheng mellom UV-stråler og dårligere syn etter hvert som vi blir eldre. I tillegg viser det seg at ett av fem tilfeller av grå stær skyldes skader fra solstråler. 

Her er 3 tips for å beskytte øynene dine:

 

1. Kontaktlinser med UV-beskyttelse
Flere linser lages nå med innebygget beskyttelse mot UV-stråler. Materialet i linsen fjerner da mesteparten av de skadelige strålene, slik at de ikke når inn til øyet. Dette gir god beskyttelse for den delen av øyet som er dekket av kontaktlinsen, men hva med resten av øyet?

2. Solbriller
Gode solbriller som dekker hele øyepartiet beskytter de delene av øyet som linsene ikke dekker. Bruk gjerne litt store solbriller slik at de dekker hele øyet og områdene rundt. Selv med solbriller kan du oppleve at solstrålene når inn til øyet rundt kanten på brillene, men det kan også unngås.

3. Caps eller solhatt
Med en caps eller solhatt på hodet har du delvis beskyttelse mot de skadelige UV-strålene. Bremmen hindrer mye av strålingen å nå inn til øynene dine, og sammen med solbrillene og linsene får du en komplett beskyttelse.

Det er deilig når sola er fremme og bidrar med etterlengtet varme og lys. Ved å beskytte øynene sørger du for å kunne nyte det så lenge som mulig.

PS. Hvis du lurer på om linsene du bruker beskytter mot UV-stråler, så ta kontakt med optikeren din.


Flere tips og råd